Andaházy Kollégium


Telefon: +3630/731 2359;    +3652/614 680
E-mail: andahazy.porta@drhe.hu

Története:

1993-ban kapta vissza a Református Egyház az Andaházi – Poroszlay u. kereszteződésében lévő épületet, mely 1945-ig Andaházy-Szilágyi Mihály végrendeletében foglaltak szerint a Református Egyház kezelésében működött, majd az államosítás után általános iskolaként is funkcionált.
Az épületet 1993-ban a helyhiánnyal küszködő Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma kapta meg, hogy ott leányinternátust alakítson ki.  1998-ra készült el az új szárny, hozzáépítve a régi épülethez.
A 2012-ben kezdődő nagy Kollégiumi rekonstrukció keretében a Református Kollégium tagintézményei részben új elhelyezést nyertek. A Református Kollégium Gimnáziuma visszaköltözött Péterfia utcai épületébe. Az utóbbi évtizedekben ott működő Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola a Debreceni Református Hittudományi Egyetem része lett, és beköltözött a Kálvin téri ún. Ókollégiumba. A gimnázium leányinternátusa pedig 2016-ban a fiúinternátussal közösen a Kálvin téren, az ősi Református Kollégium volt egyetemi internátusában, a hetvenes évektől átmenetileg gimnáziumként működő épületben nyert elhelyezést, a Poroszlay u. 10. sz. alatti épületkomplexumot pedig a Hittudományi Egyetem kapta meg Felsőoktatási Kollégium létesítésére.

Jelene:

Az átalakítási munkálatok 2016 őszén kezdődtek, aminek kapcsán 140 férőhelyes, főleg kétágyas, fürdőszobás, a legmagasabb komfortfokozatnak megfelelő szobák kerültek kialakításra a megfelelő közösségi terekkel együtt. Ezen kívül 1 házaspári apartman, 1 akadálymentesített apartman, társalgók, 40 fős előadóterem, áhítat terem, tanulószoba,  igen jól felszerelt konyhák-étkezők, mosókonyhák mosó- és szárítógépekkel, számítógépterem, konditerem és egy szép udvar, valamint a szobákban mindenkinek külön internet csatlakozás, plusz WiFi áll rendelkezésére. A DRHE hallgatói 2017 szeptemberétől vették birtokba új, igazán minden igényt kielégítő kollégiumunkat.

Lásd: Galéria!