Maróthi Kollégium


Telefon: 52/614 650; +36 30/172 3548
Email: marothi.porta@drhe.hu

Története:

A hatvanas években a Liszt Ferenc téren működő (mostani Ady Gimnázium épülete) Tanítóképző Főiskola részére a  a közeli Blaháné utcában építették fel a Maróthi Kollégiumot. A hetvenes években a Református Főgimnázium Péterfia utcai épületét egy tollvonással elvették az egyháztól, a Tanítóképző Főiskolát pedig átköltöztették a Gimnázium épületébe, de a főiskola kollégiuma maradt a Blaháné utcában. 1993-ban került a Tanítóképző Főiskola egyházi fenntartásba, Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola néven.
A Maróthi Kollégium háromemeletes épülete, mely Debrecen belvárosában, a Nagytemplomtól 5 percre, a Blaháné u. 15. sz. alatt található, alapvetően két szárnyból áll. Ma ez a tagolás nehezen látható, mert az 1960-ban átadott „régi” szárny folytatásaként építették hozzá az 1967-ben átadott „újat”.
Az épület eredetileg 224 férőhellyel rendelkezett kettő- és négyfős szobákkal, a folyosón közös vizesblokkokkal.
A Főiskola 2011-ben a Debreceni Református Hittudományi Egyetem része lett, így került a Maróthi Kollégium is a DRHE tulajdonába. A kollégium földszintjén működő Maróthi Könyvtár 2015-ben elköltözött a Füvészkert utcára, helyén magas komfortfokozatú vendégszobákat alakítottunk ki, ahol az egyetemünk utazó tanárai nyertek elhelyezést. A földszinten található még egy Klub szoba, a 40 fős multifunkcionális Maróthi terem, igazgatói iroda és a 24 órás portaszolgálat. Az első emeleten pedig a Wáli István Cigány Szakkollégium működik 2012 óta. A második és harmadik emeleten a nagy kollégiumi rekonstrukció idejére a gimnázium fiúinternátusa nyert elhelyezést, amíg az ő internátusuk el nem készült.  Az épülethez kapcsolódva, de külön bejárattal üzemel az egykori kollégiumi konyha, melyet ma egy vállalkozó üzemeltet étteremként (Blaháné étterem). A kollégium zárt udvarán sportpálya található, és korlátozott számban az udvaron parkoló helyek kerültek kialakításra.

Jelene:

2017 tavaszán kezdhettük el saját erőből a 2-3. emelet felújítását, és szeptemberre készült el a teljes épület. Az új felsőoktatási törvénynek megfelelően egy hallgatóra legalább 7 négyzetméter lakóterületnek kell jutnia, ennek megfelelően alakítottuk ki a 2 fős, fürdőszobás, legmagasabb komfortfokozatú kollégiumi szobákat. Összesen 61 fő elhelyezésére lett így lehetőség. Az ott lakók életét konyha, mosókonyha, társalgó, tanuló, közösségi terek, tv, internet, WiFi és megújuló szép udvar teszi komfortosabbá. Az épület a teljes belső felújítás mellett az Egyházkerület által nyert pályázat révén 2017 őszén külső szigetelést, napelemeket kapott, ezen kívül az egész épület energetikai felújításon esik át. A kívül belül teljesen megújult épületről képeket a Galériában talál.
Lásd: Galéria